...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Saturday, 26 November 2011

Terengganu Indah Masjidnya

1. Melewati sempadan Kelantan-Terengganu benar-benar mengusik kenangan. Seingat aku, sudah lebih enam tahun tidak ke negeri penyu ini.

2. Dari Jertih hinggalah ke Kuala Terengganu - kiri kanan - adalah masjid yang indah dan besar lagi menawan mata yang memandang.

3. Alhamdulillah.

4. Alhamdulillah lagi jika masuk ke dalam hati untuk memanjat tangga masjid yang tinggi itu.

No comments: