...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Monday 21 November 2011

Teringin Nonton Bolasepak

1. Tiba-tiba terasa lapar bila memandu sewaktu hujan renyai. Berhenti di pekan Grik, minum teh tarik dan order sup cendawan dengan roti bakar. Ada tiga jam sebelum menuju ke Kota Bharu.

2. Anak muda berhimpun (melebihi lima orang - yang boleh dikaitkan himpunan tanpa permit) sedang asyik menonton perlawanan antara Malaysia dengan Vietnam.

3. Bilangnya, Malaysia layak ke perlawanan akhir nanti.

4. Teringin pula nonton bolasepak selepas kubelasah bahawa orang cerdik sengsara bila nonton tv. Setiap detik diperbodoh dan budakkan.

5. Terasa ingin dibodohkan oleh skrin tv plasma di Kota Bharu malam ini.

6. Boleh tak?


1 comment:

IndukYati said...

salam DR..
kekadang itulah realitinyer..tidak sedar perkara "itu" berlaku keatas kita..selamat menempuh perjalanan dan semoga selamat sampai