...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Sunday, 8 May 2011

Keupayaan Bang Mat Sabu Memintas Ustaz Nasa

1. Persepsi tidak semestinya betul. Yang ada adalah aliran struktur pemikiran seseorang.

2. Kehadiran Ustaz Nasaruddin Mat Isa dan Bang Mat Sabu di Dewan Jubli Perak, Shah Alam semalam membayangkan dua calon Timbalan Presiden itu sedang `berentap' hebat.

3. Mengikut laporan Malaysiakini, pencalonan Bang Mat Sabu sedang mendahului. Sebaliknya ada sumber lain menyebut, penyandang Timbalan Presiden sekarang masih dihadapan walaupun tidak dinafikan wujud ketidakselesaan.

4. Mood yang ada di Dewan Jubli Perak menunjukkan momentum kepimpinan ulama masih dalam konteks batang tubuh seseorang. Bukan institusi sebagaimana dalam perlembagaan parti.

5. Apabila Ustaz Harun Taib menyebutkan perlu untuk Ustaz Nasaruddin terus kekal sebagai Timbalan Presiden, ada yang menganggap sebagai cadangan. Kalau pihak lain, jangan disebut melobi.

1 comment:

forever PAS said...

demi kelangsungan PAS tolongla kami ahli bawahan yg bukan perwakilan.kami mahu abg MAT