...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Sunday, 26 December 2010

Merry Christmas, Sandra!

1. Bos tempat aku kerja, Sandra. Tiap-tiap tahun dia dan keluarga meraikan Christmas seperti kebiasaan orang Kristian. Samalah dengan big bos kami, Alan Synmon. Walaupun begitu mereka tidaklah penganut Kristian yang setia ke gereja setiap Ahad.

2. Seorang kawan aku berkahwin dengan 'ahli kitab' Kristian. Dia sudah tidak ke gereja. Bahkan sudah berpuasa sepanjang Ramadhan. Sesekali ke masjid meraikan majlis hari raya, ia akan bertudung.

3. Setiap menjelang pertengahan bulan Disember, aku berbelah bahagi nak ucap selamat hari natal pada mereka. Memang ada pro-kontra tentang hukum memboleh dengan hukum membenarkan.

4. Lalu kuhitung dari segi dakwah, menghormati pegangan orang lain, kuucap jua `Merry Christmas'. Setiap tahun kami akan diberikan hadiah dan kad ucap selamat hari Krismas kepada kami.

No comments: