...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Thursday, 30 December 2010

Anugerahlah Mereka dan Kami!

1. Yang sudah pasti, hari Jumaat ni diistiharkan sebagai hari cuti umum oleh Najib Razak selepas pasukan bolasepak Harimau Malaya menang piala Suzuki.

2. Manakala sebagai rakyat Malaysia yang bekerja di sawah, ladang ataupun di lautan akan mengambil cuti sendiri. Termasuklah aku, jika ingin bercuti juga.

3. Jurulatih Rajagopal mungkin boleh dianugerah Dato Rajagopal. Pemain lain, berilah pingat yang tertulis PJK, AMN atau apa-apa yang patut. Atau sekeping tanah di pinggir kota.

4. Atau pemimpin kerajaan menganugerahkan sejuta kata manis untuk halwa telinga pemain, jurulatih dan pegawai.

No comments: