...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Friday, 6 February 2009

Tulislah Tentang Raja Berperlembagaan!

1. Brother! Boleh tolong buat artikel semuka tentang Raja Berperlembagaan. Aku nak sebar kat Perak. Ahhh, termenung sekejap aku nak menjawabnya.

2. Malas nak buka kitab Perlembagaan. Kalau nak buka kitab Hikayat Merong Mahawangsa, Hang Tuah ke, insyaAllah sekejap je beb! Itu raja tak berperlembagaan. Raja bertakhta di hati dan di kaki.

3. Buku J.M. Gullick, T Braddell, W.R. Roff mudah menceritakan asal usul timbulnya konsep raja berperlembagaan. Memanglah orientalis dasarnya mencari salah orang, tapi tidak boleh dinafikan kebenaran dan fakta yang diberikan.

4. Masing-masing mula buka kitab Perlembagaan Tubuh Negeri dan Malaysia. Baguslah.

4. Kalau ada, emailkan. Aku nak forward je.

No comments: