...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Monday, 23 February 2009

Siapa Yang DiPertahankan?

1. Hari ini segala hulubalang Melayu bangkit mempertahankan Raja-Raja Melayu agar terus berdaulat hingga kiamat. Masing-masing mengaku bahawa merekalah sebenarnya yang mempertahankan institusi fuedal itu.

2. Semua bongkar sejarah Raja-Raja Melayu daripada Kesultanan Melayu Melaka hinggalah Sultan Perak yang ada sekarang. Dari kitab `Sulalatus Salatin' hingga `Perlembagaan Malaysia'.

3. Jika Raja yang bersalah, mengapa tidak boleh dipersalahkan? Jika Menteri yang salah, mengapa tidak boleh dipersalahkan? Rakyat juga ada salahnya. Mengikut pemimpin tanpa berfikir.

4. Jangan dipertahankan apa jua kesalahan. Yang kita pertahankan bukankah kebenaran dan keadilan?

5. Atau kekuasaan, kedudukan itu yang perlu kita pertahankan? Aku harap tidak silap menentukannya.

1 comment:

Zolkharnain Abidin said...

Assalamualaikum,
Blog ini telah dilinkan dengan http://bongkarsauh.blogspot.com/