...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Sunday, 24 December 2006

Tangkap Saja Pencuri Itu!


23-12-2006 09:00:19 PM (mStar)

BATU PAHAT: Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mahu orang ramai bekerjasama membantu membanteras kejadian kecurian yang berlaku di kawasan-kawasan yang dilanda banjir tanpa perlu menunggu tindakan daripada pihak berkuasa.
Perdana Menteri, yang menyifatkan kejadian kecurian kecil-kecilan itu sebagai sesuatu yang amat malang, berkata orang ramai boleh melakukan tangkapan "citizen arrest" kerana polis tidak boleh berada di semua tempat pada setiap ketika.
"Terdapat kejadian kecurian tetapi ia tidak berleluasa. Ada curi barangan dan masuk rumah ketika mangsa menderita dan ditimpa kesusahan akibat banjir. Ini adalah amat malang.
"Kita tidak boleh menunggu polis untuk bertindak. Orang ramai dan semua yang bekerja sukarela perlu membantu. Jika ia (kecurian) berlaku, kita perlu membanterasnya,"
katanya................................

.......orang ramai boleh melakukan tangkapan "citizen arrest" kerana polis tidak berani tangkap mereka yang terlibat meluluskan penggabungan ECM Libra-Avenue Capital yang banyak kecacatan dari segi undang-undang dan peraturan.

1 comment:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.