...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Thursday, 6 November 2014

Sokong Kau, Tun Mahathir!Orang kata Tun nyanyuk. Tapi Tun terus cakap. Tun tak kira. Pagi, petang, siang atau malam. Kartunis Lat pernah buat lawak tentang Tun. Masa itu, Tun tengah cakap dalam tv. Tun terus bercakap walaupun wayar tv sudah dicabut!

Tun kata UMNO parti rasuah, pemimpin tunjuk kekayaan depan rakyat. Kata Tun, UMNO tak suka pemimpin berbakat.

Pemimpin yang suruh rakyat pertahan betis masing-masing dari serangan todak. Seorang demi seorang rakyat menderita dan terbunuh. Nasihat bodoh pembesar diterima. Si budak bijak pula menjadi mangsa. Itu aku cakap. Tun tak cakap dan mungkin pernah  cakap.

Pemimpin politik manapun (termasuk PAS) kalau ikut bontot UMNO, Kasi tendang je. Tak payah bersilat-silat lidah,

No comments: