...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Tuesday 18 November 2014

CATATAN DARI SEBUAH MUNAQASAH

Malam di dalam bas, kembaliku menukilkan fikiran yang kukongsi di lerengan Pergunungan Croker yang dingin, nyaman dan menghijau damai.
Menghormati pemimpin bukan bermakna menelan semua pandangannya. Menyatakan sesuatu yang berlainan dengan pemimpin bukan bermakna kita lebih bijak daripadanya. Hanya yang perlu dinyatakan dengan adab dan budi sebagai orang Melayu. Susunlah ayat, pilihlah kata yang bermakna. Itulah keindahan berjuang dalam jemaah.
Apa makna kita menikam rakan sendiri dengan kata kata yang beracun, penuh terseksa sebelum ia mati? Ini pembunuhan nama. Ahh Melayu memang kejam. Pendendam. Keris beracun, berlekuk dan tumpul matanya menjadikan senjata itu menyiat siat daging dan kulit berhari hari sebelum menyembah ke bumi.
Apakah kerana gagal berhujah, kita segera ghairah menutup seluruh pintu perbahasan? Yang dituntut hanya menjadi pengikut tanpa soal. Kerana itu, tidak timbul bimbang dengan sebuah buku (tulisan Khalid Samad) yang pun belum dibaca. Alangkah naifnya hanya sebuah buku, ada yang semacam hilang keyakinan. Bacalah yang ada, yang tiada, yang hilang dan yang ditenggelamkan.

No comments: