...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Wednesday 31 July 2013

Kembali Menelaah Karya 'Syiah'

1. Syiah menjadi topik penting mutakhir ini. 

2. Marilah buka kembali buku Ali Syariati, Murtadha Muthahari, Kalim Siddique dan Sheikh al Azhar Mahmud al Syaltut. Kepada sesiapa yang pinjam buku 'Kerajaan' tulisan Imam Khomeini, tolong pulangkan!. 

3. Aku nak baca. Tak kan nak harap buku 'Kerajaan' tulisan Prof. Anthony Milner. Baca juga buku 'Kerajaan dan Khalifah', tulisan Maududi. 

4. InsyaAllah kalian akan menjadi Sunni yang setia.

No comments: