...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Friday 5 July 2013

Bukan Malang Morsi

1. Dalam sebuah negara demokrasi-republik seperti Mesir, tentera merupakan paksi kuasa yang tidak boleh diambil ringan. Tambahan pula, asas penubuhan republik itu sendiri daripada revolusi yang dicetuskan oleh tentera sendiri.

2. Presiden Gamal Nasir merampas kuasa mutlak raja King Farouk dan mendirikan sistem feudal tentera dengan pelantikan Anwar Sadat dan diwariskan kepada Hosni Mubarak.

3. Saat kejatuhan Hosni, rakyat Mesir beruntung kerana tentera bersikap neutral. Tatkala itu, rakyat beranggapan bahawa tentera bersama rakyat.

4. Morsi dijatuhkan oleh tentera dengan bertopengkan wajah rakyat.

3 comments:

Unknown said...

Andai bukan "malang", maka ianya "petualang".

Unknown said...

Bukan malang...maka ianya "petualang"..pada malang-malang buatan.

Aku Adalah Aku Yang Merupakan Cicit Cokrodepo said...

Inilah feel masyarakat Mesir yang lebih inginkan MERAH dari HIJAU...