...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Sunday 4 November 2012

Membaca Politik Dari Bawah

1.  Ada banyak bezanya memahami politik antara yang baru hendak gelumang dengan politik dengan ahli politik yang sudah pro.

2.  Yang baru, ikhlas dan tulus. Ada juga yang pasang niat macam nak beli insuran hayat kalau BN tumpo.

3.  Manakala sang politikus pro, ada bezanya yang duduk atas bumbung parti dengan yang duduk dekat bawah yang tak bersimen.

4.  Yang duduk atas bumbung dan berbumbung parti, biasanya kagum dengan idea dan kepimpinan diri sendiri. Ni, yang nak kena flying kick. Ada pula yang kononnya terlalu demokratik, sehingga sekecil-kecil bendapun nak bersyurakan. Tak habis-habis meeting.

5.  Yang duduk bawah lantai tak bersimen pula, mandang pemimpin macam raja yang memiliki metos kuasa raja-raja zaman dulu kala. Wala'nya sampai rasa marah dalam diri dipendam-pendam hingga jadi pekasam busuk yang merosakkan akal budi sendiri.

6.  Suruh apa sahaja, politikus bawahan akan bersedia macam askar gagah berani. Taruhkan segala yang ada.

7.  Apa yang mereka fikirkan, biarlah pimpinan dan parti mereka menang. Jadi YB. Jadi menteri. Mereka akan terus jadi petani, jadi nelayan, berniaga cari rezeki sendiri.
1 comment:

Mince4AM said...

sungguh..ianya benar