...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Wednesday, 31 October 2012

Peniaga Kecil Yang Terbunuh

1.  Pembukaan beberapa supermarket oleh syarikat gergasi antarabangsa dan nasional seperti TESCO, Giant, TF dan sebagainya diluluskan oleh Majlis Perbandaran atau Daerah.

2.  Pembukaan supermarket sebegitu memang dapat memperlihatkan kemajuan sesuatu kawasan. Orang ramaipun suka bershoping di situ.

3.  Sengaja kubawakan cerita ini selepas mendengar beberapa rintihan beberapa peniaga kecil pasar Tapah yang terkesan teruk akibat pembukaan supermarket TF yang selesa dan ada 'aircond'.

4. Daripada orang Asal yang tinggal di Bt. 7 Jalan Cameron hinggalah pegawai kerajaan yang tinggal di tanah lot Batu 3 Jalan Tapah akan berpusu-pusu ke supermarket baru itu.

5.  Lalu, para peniaga kecil di tepi jalan, pasar-pasar sehari atau malam akan sedikit demi sedikit hilang dimakan oleh pembangunan dan keghairahan orang kita sendiri bershoping di supermarket.

No comments: