...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Wednesday, 3 October 2012

Potong Rumput Yang Dipotong Harganya

1.  Hari ini, kami pergi kedai mesin hardware Cina belakang Balai Polis Lama Teluk Intan. Tengok mesin potong rumput (mover). Congak-congak harga, reasonable untuk dimiliki.

2. Selain faktor mesin tersebut boleh membantu aku berpeluh dan memastikan tahap kesihatan tubuh badan, ada faktor lain yang menyebabkan aku beli.

3. Satu lagi tentulah kerana setidak-tidak dua tiga bulan kena potong juga. Kena bayar upah.Tidak-tidak RM50-RM70 sekali potong.

4. Ada lagi faktor tambahan lain.......

5. Tak pa la, lu olang PAS, wa kasi diskaun harga!, Tokey tu pujuk aku beli.

6. Apakah ini juga dikategorikan sebagai faedah daripada kesepakatan politik? Atau yang lebih ilmiahnya, tahaluf siasi?

No comments: