...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Friday 18 March 2011

Pakatan Rakyat Pentingkan Politik Dari Sastera!

1. Aku tidak kisah kalau UMNO berbuih mulut bersyarah bernada perkauman. Itu kerana sifat lahiriah parti itu didirikan dengan jasad keMelayuan.

2. Kenyataan bersama Pakatan Rakyat di Parlimen semalam benar-benar bikin aku terkeciwa. PR minta agar novel Interlok tidak dijadikan teks sastera di sekolah menengah...... aku kira atas alasan dangkal. Siapa nak rujuk, sila tengok tvpas.com.

3. Kaum India dilihat karung undi yang boleh menguntungkan parti politik. Inilah waktu politik perkauman dianggap suci.

4. Aku cadangkan satu lagi buku klasik diharamkan atau dibakar oleh pengikut politik perkauman - yang ditulis oleh Tun Seri Lanang, Sulalatus Salatin. Dalam buku itu, berpuluh-puluh (mungkin hampir seratus), perkataan keling disebut. Bukankah istilah keling begitu sensitif? Istilah yang menghina?

4. Kita sedang melihat negara kita dibakar!

5. Kita mahu jadi pasukan Bomba Penyelamat atau taruhkan lagi minyak?

2 comments:

Unknown said...

saya merupakan penyokong kuat PAS dan saya turut bersedih dgn perkara ini...

Hazwan said...

sy sokong pendapat doc..