...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Sunday 20 March 2011

Tidak Ghadafi, Tidak Amerika

1. Kemelut politik Libya telah membuka pintu kepada Amerika Syirika dan sekutunya meredah bumi yang kaya dengan minyak atas nama kemanusiaan.

2. Demi untuk menyelamatkan rakyat Libya daripada kezaliman Ghadafi, Amerika Syirika telah membawa episod ulangan di Iraq dan Aghanistan ke benua Afrika.

3. Regim feudal di Bahrain yang berperang dengan rakyat mereka sendiri dan melakukan pembunuhan Karbala Moden (ungkapan Presiden Turki, Erdogan) dilakukan tanpa pembelaan dunia.

4. Cukupkah sekadar beristigfar, membaca tahlil dan fatihah sahaja kita ini?

5. Atau berikan aku waktu untuk berdemo di hadapan kedutaan Amerika Syirika hari ini? Jom!
No comments: