...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Wednesday, 7 April 2010

Bukan musang berbulu ayam

Setiap krisis atau masalah yang berlaku di dalam parti ataupun organisasi, biasanya ditimbulkan oleh orang yang mengetahui parti itu sendiri. Untuk itu, siapa yang mendapat kepercayaan daripada pemimpin, senanglah masuk ke dalam. Tambahan lagi jika pemimpin itu terlalu `suci' dan amat dihormati, segala barang apa juapun boleh masuk mudah. Unit Amal pun tak boleh sekat.

Musang memang biasa mencari peluang. Simpan fail penting, cari minit mesyuarat dan pasang telinga bila orang berbincang. Kekadang sempat menyempit diri dalam kelompok elit pemimpin. Konon nak tuang kopi dalam cawan tapi sebenarnya nak curi cerita daripada sembang pemimpin. Ini biasa berlaku dengan mudah.

Hakikatnya, ada sesetengah pemimpin parti yang rabun ayam. Tidak dapat membezakan antara musang dengan ayam. Semua yang nak berjuang, dianggap satu bakul yang sama. Ingat, parti lainpun anggap mereka juga berjuang. Jangan anggap, kita sahaja berjuang.

1 comment:

Mamat Drebar said...

Tuan, masalahnya musang ni dipercayai tuan ayam atau musang ni adalah salah satu dari 'anak-anak' tuan ayam... hehe