...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Saturday, 25 July 2009

Bakar Lilin, Terbakar Api

1. Semasa Dr. Jayakumar (semasa itu belum jadi MP Sg. Siput) mengetuai Jawatankuasa Bertindak Membantah Kenaikan Tarif Air di Perak, dia mencadangkan agar kami berdemo pada malam itu dari Padang Hoki Ipoh ke MBI dengan menyalakan lilin.

2. Kami tidak berapa berkenan idea itu. Nanti terbelit lidah nak menerangkan cerita lilin daripada isu tarif air yang naik. Lalu, kami cadangkan agar orang Islam bawa lampu picit je.

3. Dr. Jayakumar mula tak faham. Selepas diterangkan, diapun diam. Tanda setujulah. Samalah juga semasa aku sekolah dulu. Tak boleh masuk scout. Kerana ada majlis unggun api. Macam orang Majusi! Tak jadilah aku masuk scout. Masuklah Persatuan Pelajaran Islam.

4. Dah terlanjur Haji Nizar bakar lilin semasa memperingati mendiang Teoh dan Tok Guru Nik Azizpun sokong, walaupun Ustaz Harun Taib kata meragukan. Mufti Perak kata haram. Terdahulu daripada itu, Najib dan pemimpin UMNO dah lama buat. Inilah yang disebut sebagai political engagement.

5. Apa kata kita bakar saja api secara besar-besaran selepas ini. Tapi jangan sebut itu Majusi atau api Namrud!

6. Lilin terbakar, membakar diri.

3 comments:

abuyon said...

Teringat sajak Allahyarham Usman Awang - duri dan api.

ibh said...

saya tgk teater sdr td, bagus tahniah

mylivingwall said...

Tidak berbelit-belit macam politikus. Simple difahami maksudnya.

Akan kita terbitkan semula di http://mylivingwall.com dan paut pembaca ke blog saudara.

Teruskan berblog.