...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Wednesday 17 June 2009

Brutus Bunuh Caeser Demi Rom!

1. Tragedi politik Rom itu pernah berlaku di Soviet zaman Stalin, sahabat seusrahnya, Bukharin digantung sampai mati, manakala Leon Trotsky terpaksa membuang diri. Che Guevara direhatkan oleh rakan karibnya, Fidel Castro. Untungnya Castro, Guevara sempat belajar 10 Rukun Baih Hasan al Banna.

2. Sejarah siasah Islam awal tidak kurang contohnya. Abu Dzar, meninggal dibuang daerah di tengah gurun panas. Mengapa Syaidatina Fatimah az Zahra berwasiat pada suaminya Syaidina Ali kw., agar tidak membenarkan para sahabat untuk menziarahinya sewaktu hari kewafatannya.

3. Apa yang saya lakukan semua ini demi parti, demi kepentingan negara, demi perjuangan yang suci.......demi more...

4. Sekarang pisau Brutus sudah banyak dalam PAS. Gambar : Caeser dibunuh beramai oleh Brutus dan rakan sekonspirasinya di Dewan Senat Rom. Depan tv beb!

1 comment:

Anonymous said...

Salaam ya akh.
Ingin sahaja diri ini membuat andaian siapa itu Brutus, siapa itu Caesar tapi masih tak dapat kepastian.
Mungkin akh boleh tolong jelaskan untuk meleraikan kekeliruan?