...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Wednesday 24 June 2009

Ayuh ke Sg Sumun!

1. Sg. Sumun selangkah dari kampung kelahiranku, Sg. Batang.

2. Sg. Sumun letaknya Madrasah Al Ulum Ashariah Batu 20, tempat Dewan Pemuda PAS ditubuhkan.

3. Selamat datang ke Sg. Sumun. Tebanglah segala semak-samun manusia dengan sekilas pedang bicara. Misbah, kau perlu datang walaupun Zahid tak mungkin datang.

1 comment:

Cikli said...

salam perjuangan.

sg. sumum. dulu ada juga pergi semasa bertugas di perak.

dan selalu juga tengok saudara melaungkan hidup...hidup....hidup Islam di pekarangan masjid negeri. bersama ir. nizar (belum dato' seri), ustaz norazli dll.