...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Sunday, 26 August 2007

Merdeka Tanpa Bendera

(selepas berminggu-minggu memulaukan diri untuk menulis di blog sendiri....aku keluar dari tempurung hari ini....aku sebentar kebinggungan kerana begitu meriahnya sambutan orang menyambut kemerdekaan........ahhhhh dah merdeka rupanya negara aku!)
Tahun ini adalah kali kedua aku merayakan sambutan hari kemerdekaan di luar tanahair. Kali pertama kira-kira empat tahun yang lalu di Bogor, Indonesia. Kali ini di Swansea, UK. Indonesia dan UK - dua-dua negara yang pernah menjadi ancaman kepada kewujudan tanahair yang merdeka dulu. Dari zaman Srivijaya, Majapahit hinggalah ke zaman Pasai dan era konfrantasi zaman Sukarno - Indonesia ancaman dalam berjiran dan berkawan. Beza sekali dengan UK - mereka seperti lebih selesa disebut Great Britain. (Teringat aku pada konsep Melayu Raya - The Great of Malay Archipelego yang disering salahtafsirkan sebagai Indonesia Raya oleh sebilangan ahli sejarawan dan politikus). Sehingga sekarang UK berlagak seperti US yang merasakan diri seperti negara pendamai dunia - negara yang mengawal keamanan dunia. Shiitt!
Ahhhh...aku tak mahu bercakap soal UK atau Indonesia. Aku cuma mahu berbicara soal negaraku yang mencapai setengah abad usia kemerdekaannya. Biarpun kita merdeka tanpa darah. Tanpa peperangan. Tanpa pemberontakan. Itu hanyalah satu versi sejarah yang disokong oleh regim sedia ada. Walhal, beratus-ratus para pemberontakan dan pertumpahan darah dan nyawa yang melayang - tidak dicatat sebagai perjuangan mencapai kemerdekaan.
Ahhhh....aku juga tak mahu bercakap soal perjuangan silam itu.... Aku cuma mahu berbicara soal sambutan merdeka kali ini. Seperti kelazimannya, negara yang merdeka akan berbangga untuk mengibarkan bendaranya sendiri, menyanyikan lagu kebangsaannya yang digubahnya sendiri, ada pemimpin dari perut bumi sendiri, ada slogan kata yang menggambarkan tentang kemerdekaan negara. Itulah yang diulang-ulang setiap kali menyambut kemerdekaan. Itulah yang semakin lama semakin dipertingkatkan jumlah kehebatan menyambutnya.
Hakikatnya istilah kemerdekaan negara itu semakin lama semakin haus dan menipis sehingga menghiris-hiris semula luka yang belum sembuh. Kalaulah kekayaan itu dijadikan ukuran kemerdekaan....tanyalah diri kalian - sejauhmana kayanya kalian? Kalaulah kehebatan ilmu yang dijadikan ukuran kemerdekaan.......tanyakah diri kalian... sejauhmana bijaknya kalian memilih pemimpin dan kerajaan. Kalaulah keberanian diri yang dijadikan ukuran kemerdekaan....tanyalah diri kalian.....sejauhmana beraninya menongkah arus?

Sesekali aku ingin merdeka tanpa bendera
Sesekali aku ingin sekali merdeka tanpa lagu negara
Sesekali aku ingin jua merdeka tanpa laungan merdeka
cukuplah,
cukuplah,
cukuplah,
memadailah dengan aku menjadi hamba Allah yang merdeka

No comments: