...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Thursday, 6 August 2020

Ali Wallace: Saintis Melayu yang terbuang

Teori evolusi yang dikemukakan oleh Charles Darwin sebenarnya bermula dari Alam Melayu melalui usaha pengumpulan species tumbuhan dan binatang oleh Alfred Russel Wallace. Alfred Russel Wallace mengembara di Alam Melayu pada tahun 1855 hingga 1862. Sepanjang pengembaraan dan penyelidikan beliau telah dibantu oleh ramai orang tempatan. Hasil kajian Wallace dihantar ke Charles Darwin di England.

Antara pembantu Wallace yang sering disebut dalam bukunya ‘The Malay Archipelago’ dan ‘My Life’ adalah Ali atau nama sebenarnya Buang Bin Muhamad Ali yang berasal dari Sarawak. Menjadi kelaziman orang Inggeris memanggil nama keluarga sebagai nama seseorang. Buang membahasakan dirinya sebagai ‘Ali Wallace’ terutama di kalangan orang Barat bagi memudahkan hubungannya dengan mereka.

Seorang pembantu Alfred Russel Wallace adalah Baderoon, remaja Melayu dari Makasar. Wallace juga mempunyai pembantunya yang berbangsa Inggeris bernama Alllen dan ramai pembantu tempatan lain namun Ali dianggap sebagai orang kepercayaan Walace dan memiliki kehebatan ilmu tentang alam dan masyarakat.

Sayangnya, nama Buang Bin Muhammad Ali seperti ‘terbuang’ dalam lipatan sejarah sains evolusi yang telah meledakkan satu revolusi intelektual Barat.  Sebuah artikel yang bertajuk ’I am Ali Walace’ The Malay Assistant of Alfred Russel Wallace’  tulisan John Van Wyhe dan  Gerrel M. Drawhorn dalam JMBRAS Vol. 88 Part 1 (2015) menyebut tentang remaja Melayu Islam bernama Buang yang menjadi pembantu ahli sains Inggeris itu. Buang bertugas dengan Wallace ketika berusia 15 tahun dan tinggal di Kampong  Jaie, Santubong di pinggir Sungai Sarawak.

Buang mula bertugas dengan Walace pada 1855 dan tidak menyertai semua ekspedisi Wallace di kepulauan Nusantara. Pada 1869, Buang berkahwin dengan gadis Melayu Ternate dan terus menetap di Ternate meneruskan kajian sainsnya di situ. Beliau membina makmal dan membuat banyak eksperimen dan catatan sains.

Seorang jurnalis Perancis pada 2015, Dr Isabella Desjeux telah membuat satu dokumentari tentang saintis hebat ini. Penemuan kehebatan Buang bermula apabila dengan penemuan kotak besi yang tertanam dalam tapak pembinaan sekolah di Ternate. Kotak tersebut mengandungi buku-buku catatan Buang Bin Muhamad Ali yang mengandungi kajian sains. Catatan-catatan itu telah disimpan dan dikaji oleh Dr. Ola Madunagu, University of Abuja, Nigeria.

 

Sumber:

https://isabellecreates.wordpress.com/projects/buang-the-lost-malay-scientist/

https://www.thepatriots.asia/ali-wallace-buang-saintis-melayu-sarawak-yang-dilupakan/

 


No comments: