...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Thursday, 16 April 2015

Mau Jadi Pekebun

1. Aku dan Wak Jali dah sepakat nak tanam kunyit di perkebunan kami di Kota Tinggi.
2. Kunyit adalah herba yang baik untuk penyakit hati. Simpton penyakit hati yang sakit adalah muntah, kekuningan dan lemah shahwat.
3. Bila muntah, mulutnya berbuih yang menjadi racun dan mampu membunuh sesiapa yang menghidunya.
4. Hendak dijadikan cerita, muntah itu sudah menjadi macam sungai mengalir. Usahkan yang dahaga, akan keracunan, yang cuba mendekati sungai itupun, tumbang terkena bisa racun puaka itu.

* sepatutnya cerita ini ditulis awal.  

No comments: