...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Monday, 13 October 2014

Hikayat Hang TuahHikayat Hang Tuah, boleh dilihat sebagai karya sastera. Ia juga boleh dilihat sebagai sumber sejarah dan memahami kebudayaan masa silam. Ia juga boleh dilihat sebagai sebuah karya sains politik yang memperhitungkan tentang hubungan kerajaan dan rakyat.


Ini bukan kerana 'hebat'nya karya Hikayat Hang Tuah tetapi ini kerana wujudnya disiplin ilmu yang pelbagai. Kukira, di sini juga boleh dijadikan sumber bagi ilmu pengasih! Bacalah bab Hang Tuah melarikan Tun Teja.

Karya Hikayat Hang Tuah yang ada pada aku adalah terbitan DBP edisi 1975. Buku ini adalah hadiah penghargaan oleh sekolah menengah aku kerana 'cemerlang' dalam subjek Sejarah dalam SPM. Itupun, arwah bapa aku yang ambil. Aku dah berada di Ipoh, belajar di Tingkatan Enam. Kukira ketika itu, memang tidak mungkin kumiliki buku kerana mahal.  Aku hanya beli majalah 'Gila-Gila' yang murah. 

Hikayat Hang Tuah ini diselenggarakan oleh Dr. Kasim Ahmad yang kontroversi itu. Aku pernah berbual dengannya. Seorang yang berbicara penuh sopan, teratur dan lembut. Meski ada perkara yang tidak bersetuju, aku menghormati beliau sebagai seorang sarjana. Daripada kajiannya inilah, Dr. Kasim Ahmad menyebutkan bahawa Hang Jebatlah, pejuang keadilan. Bukan Hang Tuah!

Menurut Dr. Kasim Ahmad, buku yang diperolehi daripada kerabat Kelantan, Tengku Ibrahim yang berkemungkinan ditulis pada selepas 1641 tetapi sebelum 1736.  Sehingga sekarang, karya ini disimpan di Leiden, Singapura, Jakarta dan beberapa tempat lain. Kalau tak silap ingatanku, Tengku Ibrahim ini adalah keturunan Kesultanan Patani Darus Salam. 

No comments: