...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Wednesday 9 January 2013

Sebuah Buku Yang Telah Diterbitkan


1. Sewaktu aku membuat kajian untuk buku Mat Indera, aku mengharapkan sesuatu yang akhirnya tidak dapat dilaksanakan setelah buku itu berada di pasaran.

2.  Tentulah kecewa. Selepas penat lelah kita memikir dan melakar tapak kaki ke merata tempat, hasilnya tidak seperti yang diharapkan.

3.  Ini bukan soal isi buku tersebut. Aku kira, inilah buku yang kutulis yang menggarapkan kerja-kerja akademik dan teknik penulisan secara yang lebih menyeluruh.

4. Sebagai penyelidik, aku akui bahawa kajian itu sudah memadai sebagai sebuah kajian ilmiah.

5. Akhirnya aku terpaksa menjual buku sendiri untuk mendapatkan kepuasan material.

No comments: