...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Thursday, 19 July 2012

Siapa Yang Akan DiNizarkan Oleh Kosmos?

1. Pagi ni, Rezal saudagar kambing ajak aku minum teh di Ghulam Rasul. Aku beli Harakah (sebab aku tak pernah berlanggan) dan terbaca tajuk akhbar Kosmos yang menyebut Sultan Johor akan ampun lapan penjenayah sempena Ramadhan ini.

2. Berita tentang pembidaan plat kenderaan WWW1 telah mencetuskan kontroversi dan setidak-tidaknya DS Nizar Jamaluddin dijadikan 'kambing hitam' oleh media dan UMNO.

3. Nah, siapa pula kali ini yang akan diNizarkan?


No comments: