...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Friday, 27 April 2012Subuh tadi, Ustaz Amin mengajar tajwid dan tafsir. Dibacakan ayat 86-90 Surah At Taubah. '...mereka berjihad dengan harta dan diri mereka, dan mereka itulah yang memperolehi kebaikan dan mereka itulah yang beruntung....' Ayat itu jelas menyentuh hati saat aku mencari jawapan dari manakah sumber kewangan untuk Dana PRU 13. Program Makan Malam Perakite yang diamanahkan aku menjadi Pengarahnya adalah satu mekanisme mengembalikan kuasa PR di Perak khususnya dan Putrajaya. InsyaAllah.

Malam tadi, sepanjang jalan pulang daripada Universiti, aku berkongsi fikiran dengan beberapa sahabat. Mencari jalan yang paling praktikal. Satu demi satu kuhubungi mereka. Kudengar satu persatu bicara mereka. Sekembali di rumah pertengahan malam itu, kubentangkan idea-idea pada sang isteri tersayang. Benarlah, subuh segar tadi kuterima jawapan dari kuliah Ustaz Amin di Masjid Taqwa.

Kupanjangkan catatan ini padamu kalian para sahabat seperjuangan. Jika bukan sekarang, jangan terkemudian. Caranya mudah. Beli satu meja (10 orang) dengan nilaian RM1000. Masukkan ke dalam akuan PAS Perak yang tertera dalam iklan. Kemudian, maklumkan pada aku. Call 0196647110. Lagipun dah lama tak call. Itu sahaja.

Demikianlah maksud mesej ini yang ingin kusampaikan. Tiada siapalah yang mampu membuka minda dan jiwamu sahabat, melainkan Allah Yang Maha Kaya.

No comments: