...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Thursday, 7 July 2011

BERSIH di Kota London

1. Makan malam dengan kari kambing dan nasi basmathi di Manchester menghangatkan lagi bincang kami tentang Bersih 2.0 di Kota London. Ajak seberapa ramai pemberani umat.

2. Hadapan High Comm. 12.30 tgh Sabtu nanti, bakal kami berhimpun mengibarkan Jalur Gemilang, berbaju kuning, bersemangat merdeka. Nyanyian serambi kebebasan.

3. PAS perlu dilihat memimpin, bukan sekadar peserta atau tukang pacak dalam lakon politik di pentas rakyat. Penyokong PAS tegar di UK, perlu keluar dari lingkaran tradisi tamrin, perjumpaan yang kaku kepada aksi demontrasi yang menuntut lebih komitmen.

4. Kekuatan UMNO bukan kerana faktor wang dan kedudukan tetapi pembudayaan yang panjang berakar umbi dalam kotak fikiran Melayu. Biarpun sesetengah penyokong PAS tidak terikat dengan faktor ekonomi atau kedudukan, ada yang masih terbelenggu dalam romantisme Melayu.

5. Jom ke Kota London Sabtu ni!

No comments: