...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Sunday 9 January 2011

Secangkir Teh di Simpang Tiga Sg. Manik

1. Bang Riffin, imam surau Simp. 3 duduk mengirup teh manis sendiri di kedai Kak Leha. Sudah lama aku tidak ke kedai minum ini. Sudah lebih empat tahun. Kuih muihnya banyak. Dulu semasa aku tinggal di Taman Manik, selalu juga ke sini untuk cari kuih buat sarapan pagi.

2. Seperti biasa macam dulu, bang Riffin yang jauh berpengalaman tentang politik akan bersyarah. Aku memang pendengar yang setia. Setuju atau tidak. Aku tetap dengar. Barangkali sebab itu, dia selalu bercerita tentang politik dulu-dulu pada aku setiap kali kami bertemu. Sudah lama tak jumpa, maka bercurah-curahlah idea yang terpendam selama ini diberikan kepada aku.

3. 'Kau cuba tengok. Dulu masa pilihanraya pertama lepas merdeka (1959), orang Cina yang mengundi jauh lebih kecil dari sekarang. Samalah dengan jumlah menteri dari kalangan orang Cina. Orang Melayu sekarang takut DAP akan perintah Malaysia. Takut jadi macam Singapura.' Bang Riffin mulakan mukadimah syarahan pagi Isnin.

4. 'Aku tak da lah angkanya. Cuba kau cari' Satu assignment untuk aku! 'Dulu aku simpan tapi la ni entah hilang kat mana'. Tambahnya lagi.

5. Sekarang ni, orang Cina dah takut dengan PAS. Mereka yakin dengan PAS berbanding dengan UMNO, MCA. Malah mereka lebih yakin PAS daripada PKR dan DAP! Cuma sekarang Melayu masih terus ditakut-takutkan dengan DAP. Macamlah DAP itu teruk, jahat dan memusuhi Melayu. Aku mengangguk-angguk sahaja sambil menghirup teh yang sangat-sangat manis tu. Susu pekat manisnya setengah inci! Bismilah lah banyak-banyak semoga dielakkan daripada kencing manis.

6. Sekarang ni, orang Melayu mahu PAS tak payah-payah kongsi kuasa dengan DAP dan PKR. Takut kepentingan orang Melayu terhakis. Kita mahu PAS melaksanakan Islam. Melayu didaulatkan. Kalau macam itu, aku sokong PAS! Bang Riffin kata itulah statement dari perbualan orang-orang Melayu di pasar. Aku diam.

7. Bagus juga tu. kalau PAS lone ranger untuk dapatkan kuasa tapi soalnya dimana logiknya pendekatan itu boleh dilakukan. Hampir mustahil.

8. Mencipta-cipta metos (kemustahilan) politik hanyalah helah untuk mengekalkan kuasa. Aku berfikir sendiri sewaktu memandu pulang selepas bersembang dengan Bang Riffin. Lagu Maher Zain menenggelamkan lamunan aku.


1 comment:

Anonymous said...

http://shahrulnizam.biz/hpa/index.php?ref=handalah