...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Tuesday, 5 January 2010

Kristian - Islam - Yahudi

Sepanjang sejarah tamadun manusia, pertembungan antara tiga agama samawi ini tidak pernah kunjung padam. Yang kita marakkan adalah api permusuhan. Yang barangkali kita terlupa ialah hubungan perdamaian dan persefahaman.

Apabila umat Islam Andalusia dibunuh, dibuang, dimurtadkan oleh King Ferdinand dan Ratu Isabella, kita mengaitkan dengan angkara Kristian. Memang ada kebenarannya juga kerana mereka melakukan atas nama agama Kristian. Begitu juga apabila Ferdinand Magelan menyerang wilayah kesultanan Sulu di Mindanao, berjuang atas nama agama Kristian. Ramai Melayu dimurtadkan. British menganjurkan Perjanjian Balfour 1917 yang menyerahkan BaitulMaqdis, dibuat atas simpatinya Kristian pada aspirasi masyarakat Yahudi.

Soalnya benarkah ajaran Kristian dan Yahudi mereka daulatkan setelah mereka berkuasa?

Seperti juga dalam sejarah Islam. Memang ramai pihak yang bersuara atas nama menjaga kesucian Islam daripada ancaman Kristian dan Yahudi untuk meraih sokongan tetapi benarkah Islam itu benar-benar yang dapat memanfaatnya?

Agama samada Islam atau Kristian dan Yahudi hanya dijadikan upacara yang merasmikan legitimasi kuasa mereka sebagai penguasa. Bukan sebagai pendokong ajaran agama yang sebenarnya. Kebanyakannya begitulah.

1 comment:

Zolkharnain Abidin said...

Yang merosakkan agama Yahudi dan agama Kristian adalah penganut Yahudi dan Kristian yang tidak menghayati Yahudi dan Kristian yang sebenar.

Sama juga yang merosakkan Islam adalah mereka yang hanya islam pada nama saja.

Saya setuju dengan pandangan tuan.