...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Wednesday 16 December 2009

Mogok Atas Nama Demokrasi

Sekurang-kurangnya dua syarikat besar UK buat mogok menjelang Krismas. British Airways dan Eurostar. Kedua-dua syarikat pengangkutan utama. Dianggarkan lebih sejuta orang akan mengalami masalah untuk balik kampong. Dijangkakan beberapa syarikat besar akan mengumumkan langkah yang sama. Sebelum ini, pekerja Royal Mail mogok tak hantar surat. Mogok untuk kenaikan gaji dan beberapa kemudahan kepada pekerja. Mereka buat time kritikal begini untuk mudah mendapat tuntutan.

Sewaktu aku ke London minggu lepas, sekumpulan `greenpeace' sedang demonstrasi secara aman. Mereka pasang khemah, masak, tidur, pasang unggun api di tengah-tengah Trafalgar Square. Di hadapan Kedutaan Zimbabwe, sekumpulan rakyat Zimbabwe buat konsert membantah diktator Mugabe yang berkuasa. Satu lagi demonstrasi yang dipimpin oleh pemimpin Ikhwan Muslimin, Dr. Kamal Helbawi juga diadakan.

Semua berkata ini adalah hak kebebasan individu. Demokrasi.

Manakala masih lagi ramai rakyat yang masih lagi tak makan nasi atau roti tanpa mengenal apa makna demokrasi yang dilaung-laungkan.

1 comment:

Anonymous said...

so apa yang sedara nak buat? ikut sama ke? or improve good governance? semua bangkang pun bagus jugak...