...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Tuesday 29 September 2009

Yang Terlewat-lewat

1. Bau raya dan bunyi takbir hari raya terasa masih berbaki meski sudah masuk minggu kedua Aidil Fitri.

2. Terasa cukup terlewat aku membaca politik tanahair.

3. Tiba-tiba sahaja PAS menganjurkan Perayaan Citrawarna (yang meraikan perayaan multibudaya). Mungkin tak sama dengan konsep `Kongsi Raya' walaupun niatnya mungkin tak sama. Dulu akupun tumpang sekaki kutuk. Ahh terlewat aku lagi.

4. Sewaktu Dr. Tan Chee Khoon interview Ust. Nakhaei Ahmad (1986), dia kata PAS terlewat untuk mendekati kaum bukan Islam terutama Cina berbanding dengan UMNO. Ini kerana PAS sibuk menubuhkan CCC sebagai jambatan dengan masyarakat bukan Islam. Jijik pada Cina macam jijik dengan babi walaupun hampir satu keperluan untuk ke kedai Cina bagi mendapatkan barangan keperluan.

5. Semasa aku interview YB Cikgu Abdul Rahim, Ahli Parlimen Kota Bharu (2007), dia kata, PAS terlewat mengembangkan pengaruhnya ke Sabah dan Sarawak kerana mungkin sikap PAS dulu yang menentang pembentukan Malaysia.

6. Kira tidak mengapalah sangat kalau aku terlewat nak ucap selamat hari raya aidil fitri, maaf zahir batin kepada semua.

7. Jemputlah datang beraya ke rumah teman di Swansea. Rumah insyaAllah terbuka.

1 comment:

jAck ALvin buKAn suPErpoRnstAR said...

u.k...jauh tu cikgu..takpe la..sy tgk blog cikgu pun dah rasa macam kat u.k...jgn lupa sg manik ya...