...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Saturday, 7 February 2009

`Tahniah' Dato' Dr. Zambry Abdul Kadir!

1. Lupa pulak nak ucap tahniah pada MB Kembar Perak. Dato' Dr. Zambry Abdul Kadir yang baru mengangkat sumpah di Istana Iskandariah, Kuala Kangsar. Tesis PhDnya adalah mengenai perjuangan PAS untuk mendapatkan kuasa di Malaysia. Tentu dia akan lihat betapa jauh murninya cara PAS dengan cara beliau mendapat `kuasa'.

2. Memang benar cabaran utama beliau adalah untuk mengharmonikan keadaan khususnya di Perak. Beliau perlu bertindak cepat dan membuat hubungan terus dengan pimpinan PR. Jika tidak, dia akan membantu mempercepatkan proses pereputan Umno.

3. Jika pimpinan PR enggan menghulurkan salam persahabatan, tidak salah untuk beliau memulakannya. Bahkan lebih mulia.

4. Sebagaimana yang difahami oleh beliau tentang sikap teman-teman dalam PR, tentu beliau boleh menelah bagaimana jalan yang harus dipilih.

5. Kuasa kini pada beliau. Sultan di kanan, Najib di kiri, rakyat di hadapan, PR di belakang. Semua perlu difikirkan. Aku tahu, tentu dia sudah fikirkan.

6. Selamat berjuang kerana di sana ada ribuan lagi yang berjuang untuk menentang.

4 comments:

Anonymous said...

POORAH!!!!

Dalam Mandala Kenangan said...

kalau nak cari org yang paling berani..darahnya ada di sg manik..
:)

muhaiminsulam said...

Darah kita semua sama. Merah semerah padi.

muhaiminsulam said...

Darah kita semua sama. Merah semerah padi.