...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Saturday, 7 February 2009

Pengajaran Buat Kerajaan PR Perak

Dalam anarki begini, aku gariskan beberapa pengajaran buat kerajaan PR Perak yang menyebabkan keadaan ini berlaku:

1. Langkah pemberian Tanah Kekal kepada penduduk Kampung Baru dan Kampung Tersusun gagal diurus dengan baik. Orang Melayu marah kerana pemberian itu secara terbuka. Orang Melayu tidak kisah kalau pemberian itu secara tertutup biar seluas mana sekalipun.

2. Menukar kereta rasmi kerajaan Proton V6 kepada Camry yang tidak perlu dilakukan. Aku dah ulas bulan lepas.

3. Tidak dapat mengawal saki baki kakitangan kerajaan negeri yang berjiwa `UMNO' seperti Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Langkah `pemecatan' Pengarah JAIP, Dato' Jumry tidak cermat sehingga menimbulkan masalah lain.

4. Ucapan MB Perak yang bersemangat kadangkala melangkaui keperluan semasa.

5. Gagal memecahkan lingkaran yang mempengaruhi pihak Istana terhadap kepimpinan dan kredibiliti kerajaan Pakatan Rakyat.

6. Kurangnya engagement dengan BN terutama dengan UMNO.

7. Kurangnya backup yang kuat daripada parti sendiri. Kerusi ADUN PAS yang sedikit menyukarkan MB Perak berfungsi lebih berkesan. Kadangkala, kerajaan PR Perak terlalu bergantung kepada personaliti Ir. Hj. Nizar sahaja. Yang lain sekadar tumpang semangkuk.

No comments: