...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Monday, 3 March 2008

Kuasa Rakyat? Tipulah!

Hujan diluar lebat lagi. Hujan tengahari buta ni. Aku terperangkap kat library. Zuhor dah nak masuk. Appointment dengan Carole tak lama lagi. Nasib baik aku masih teringat password untuk sign-in kat komputer universiti ni...... bolehlah.....aku nak memekak kat library!
Betulkah ada `kuasa rakyat' ataupun sekarang ni diaorang sebut `Mahkkal Sahkti'. Akupun dulu suka guna istilah ini. Tapi sekarang aku fikir istilah itu ciptaan orang yang berkuasa. Istilah rakyat terlalu rapat dengan agama dan budaya. Bila sebut rakyat, tergambar dalam kepala bahawa ia adalah sesuatu yang ada nilai keagamaan dan kebudayaan. Contohnya, Sekolah Agama Rakyat - sekolah yang didirikan oleh rakyat untuk mendidik rakyat. Bank Rakyat - bank untuk membantu rakyat. Wakil rakyat - pihak yang dipilih untuk menyuarakan hasrat rakyat. Cukuplah tu.
Apa sudah jadi pada Sekolah Agama Rakyat? Bank Rakyat dan Wakil Rakyat? Sekolah Agama Rakyat hampir terkubur, mana rakyatnya?........
Rakyat hanya diperkudakan untuk mendapatkan kuasa oleh orang yang nak kuasa. Setelah kuasa diperolehi - sukar sekali untuk mencari kuasa itu kembali kepada rakyat. Rakyat berjiwa pasif kecuali ada orang yang berkuasa menghasut atau meracuni pemikiran rakyat untuk bangkit dengan laungan `suara rakyat'. Rakyat memang begitu sifatnya. Sifat rakyat memang ramai tetapi ia hanya sekadar angka yang boleh dipergunakan.
Sebab itulah - aku nak ringkaskan - akulah yang berkuasa sebab Tuhanku Maha Berkuasa!

No comments: