...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Thursday, 8 January 2009

Palestin, Pilihanraya dan Pemimpin

1. Derita Palestin tak pernah berhenti. Dari ghairah membuat persidangan tergempar, demonstrasi, bantuan kemanusiaan dan sebagainya, mengapa tidak sahaja kita marakkan peperangan ini?

2. Berikan peluru pada rakyat Palestin untuk mempertahankan diri dan keluarga mereka. Berikan senapang ataupun meriam. Kubunuh kemanusiaan demi sebuah kemanusiaan. Kata-kata yang kukutip dari novel Pramoedya, Keluarga Gerilya.

3. Mereka sudah kenyang dengan janji pemimpin Islam di serata dunia.

4. Pilihanraya kecil di Kuala Terengganu. Satu lagi medan yang mempamerkan mentaliti dan kedunguan sesetengah pemimpin politik tanahair. Kempen pilihanraya bukan lagi medan mempromosikan mesej perjuangan parti atau peribadi tetapi lebih kepada kesempatan untuk mempamerkan kebodohan diri sendiri. Tak percaya. Datanglah dan saksikan sendiri. Hanya rakyat yang buta hati sahaja kagum dengan setiap kalimah ucapan pemimpin mereka.

5. Pemimpin. Selagi kau masih boleh dipimpin, pemimpin boleh menjadi pemimpin.

No comments: