...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Monday, 5 January 2009

Dua Minggu Yang Sepi

1. Dua minggu yang sepi lalu adalah minggu sarat pengalaman dan persaudaraan. Menambahkan lagi nikmat pertemuan dan perpisahan.

2. Mengenali diri dan tanahair sendiri lebih mudah berada di bumi yang asing begini. Tiada lagi istilah Melayu, Cina atau India bila bertemu dengan orang Malaysia. Masing-masing memperkenalkan diri sebagai `orang Malaysia' tidak seperti di tanahair, masing-masing bangga dengan kesukuan dan kaum sendiri.

3. Malam terus panjang di musim dingin meski salji belum turun lagi. Aku insyaAllah tidak pernah berhenti menulis meski di dalam sel penjara atau di istana.

4. Terima kasih kepada rakan-rakan baru, Safwan, Hatimi, Ami, Azizi,Tan yang sanggup menghulur salam persaudaraan. Kita akan bertemu lagi. Kita masih membina agenda yang masih panjang.

No comments: