...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Sunday, 19 July 2009

Top Lagi Nordin Mat Top


1. Hubungan Malaysia dengan Indonesia sejak dahulu sememangnya tidak terpisah. Hanya penjajah sahaja memisahkan kita dengan garis sempadan politik yang tidak kelihatan.

2. Apabila Laksamana Buaya Melayu Ternama Hang Tuah ke tanah Jawa, bertarung dengan Taming Sari, akhirnya memikat puteri Majapahit Jawa, Radeh Galoh Cendera Kirana buat santapan Sultan.

3. Orang tua-tua kita pernah berpantun;

Kalau roboh kota Melaka,
Papan di Jawa hamba bawakan,
Kalau sungguh bagai dikatakan,
Harta dan nyawa hamba serahkan.

4. Tanpa buruh kasar dan pembantu rumah dari Indonesia, sukar sekali untuk menegakkan Menara Petronas yang megah dan mengurus rumah tangga suami isteri yang sibuk berkerja.

5. Letupan di Hotel Ritz, Jakarta - menambah-nambahkan lagi hubungan yang tidak pernah terputus apabila dikhabarkan Nordin Mat Top punya angkara.

1 comment:

Indrasakty said...

Sungguh bersaudara. Saling berpautan.