...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Saturday, 20 December 2008

Blogger Buta

1. Kawan aku minta aku tengok beberapa blog yang dikatakan menarik untuk dibaca. Akupun tengah malas-malas begini pergilah baca blog berkenaan.

2. Baca blog orang makna membaca pemikiran orang lain. Bagaimana orang menulis dan berfikir kadangkala merisaukan pemikiran kita. Takut, diri kita terpesona atau terpengaruh dengan tulisan tersebut. Bacalah jangan risau asalkan tahu siapa yang menulis.

3. Bagi aku, sumbernya perlu ada autoriti. Ada beranilah. Kalau pakai nama samaran, itu Zorro bolehlah. Bukan nak promosi atau tonjolkan diri tapi kebertanggungjawapan.

4. Budak-budak kecilpun sekarang sudah boleh buat blog. Apatah lagi yang busuk hati, busuk perut dan akal sangkut.

5. Aku teringat sewaktu internet mula-mula masuk dalam masyarakat kita. Percaya cerita internet macam dapat `wahyu'.

No comments: