...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Wednesday, 3 December 2008

Bincang Demokrasi Malaysia di Oxford

1. Kawan aku ajak ke Oxford untuk berbincang soal 'Demokrasi di Malaysia' terutama mengenai pilihanraya 2008. Dr. Birdget Welsh daripada Universiti Johns Hopkins, US datang membentangkan pemikirannya.

2. Dr. Birdget Welsh bercakap tentang PRU 12. Kekalahan teruk UMNO/BN adalah kerana hegemoni dan kesombongan UMNO, kebangkitan rasa perkauman, infomarsi alternatif, ekonomi yang slow , peningkatan kerjasama parti pembangkang, kelemahan lapisan kepimpinan baru UMNO dan rasuah.

3. Aku hanya tambah, titah raja ada harganya juga jika dibandingkan sebelumnya itu. Aku seperti menjadi patek yang setia pada raja hari itu.

4. Balik ini, aku menung sorang-sorang. Teringat satu lagi. Kenapa tak sebut rakyat Malaysia sekarang semakin bijak berpolitik. Ataupun memang masih pada takut lama.

No comments: