...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Sunday, 3 May 2009

Rock Untuk Kalian1. Samada kalian PAS atau Umno atau entah apa-apa parti, bagaimana kalau kita terus berperang selama-lamanya atas nama politik.

2. Samada kalian itu Islam atau Kristian atau Buddha atau apa-apa fahaman, bagaimana kalau kita terus berperang selama-lamanya atas nama agama.

3. Samada kalian itu Melayu, Cina, India atau Kadazan atau apa-apa suku bangsanya, bagaimana kalau kita terus berperang selama-lamanya atas nama bangsa.

4. Samada kalian itu tuan besar, buruh atau peminta sedekah atau apa-apa kerja yang dilakukan, kalau kita terus berperang selama-lamanya atas nama kelas.

5. Lalu bila damai akan datang, makan terasa kenyang, sembahyang berasa tenang, tidur dengan aman, hidup tenang, mati pun dalam keredhaan.

6. Lagu ini untuk kalian dan aku fikirkan.

2 comments:

bumilangit said...

terasa macam nak bercinta~

Assalamualaikum.......... said...

Assalamualaikum sheikh muhaimin. Kaifa halk ya akhi. Hebat anta berkarya. Semoga terus berjuang. Email ana (SUHAIMI BIN LATIP): suhaimi36@gmail.com.