...

Dilahirkan di pertemuan Sungai Perak dengan Selat Melaka. Dibesarkan di tanah bendang yang terkenal dengan metos terbangnya parang panjang sewaktu Jepun menyerah dan Bintang Tiga bermaharajalela. Berkhidmat di tanah tempat tumpahnya darah dan hilangnya nyawa J.W.W. Birch. Suatu ketika, berlayar keluar dari tanah kelahiran dan kemegahan ke bumi Hamlet. Bukan untuk mencari Romeo & Juliet atau Mozart tetapi meniti jambatan hikmah yang masih ada tertinggal. Kini kembali ke lubuk permainannya. Berkat doa semua, memperolehi PhD dari University of Wales Trinity St. David, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik. Ijazah pertama dalam bidang geografi di UM dan MA. dalam Sc. Pol. di UKM. Sempat juga memperolehi Dip. Pendidikan di UIA. Awalnya ingin menjadi guru tiba-tiba beralih menjadi Si Jebat yang mencabar metos kedaulatan sang penguasa. muhaiminsulam@gmail.com

Saturday, 2 January 2010

Selamat Tahun Baru Snouck!

Belum habis kubaca buku Mohammadism, Kevin Brice pinjamkan satu lagi buku Snouck Hurgronje, `De Islam in Nederlandsch-Indie' yang telah dialihbahasa. Ada satu lagi konflik sejarah pemikiran aku.

Tempoh 17 tahun Snouck di Indonesia bukanlah satu tempoh yang singkat. Konfliknya dengan pegawai Hinda Timur Belanda seperti Van Heutz dan Colijn menambah-nambah lagi dramatik sejarah hitam Snouck dari kaca mata orang Islam.

Cerita Snouck berkahwin dengan puteri seorang ulama Jawa Barat dan Bandung, tinggal di Mekah, bergaul dengan ulama besar Hijaz tidaklah menarik simpati aku pada Snocuk. Karyanya sepatutnya diadili dengan dibaca sendiri. Bukan dibaca dengan perantara.

Jangan percaya kecuali kalian baca!

No comments: